NIMO-zwemmers excelleren op nationaal kampioenschap – 4 nationale titels/15 medailles

De Nederlandse juniorenkampioenschappen korte baan zijn op een ware glorietocht uitgelopen voor de zwemmers van NIMO.
Nog nooit was onze vereniging zo succesvol op een nationaal kampioenschap.

De estafette-dames waren vooraf al hoog ingeschaald en zij maakten hun status meer dan waar. Onder de door Hellas-Glana opgevoerde druk op de 4x200m vrij bleven Imke Beekman, Iris Dijkstra, Nikki Smeets en Carolien Beckers (met een splittijd van 2.10!) koel en pakten de dames op vrijdag al hun 1e nationale titel!
Op zaterdag was Hellas-Glana op de 4x100m vrij een maatje te groot ondanks dat de dames van ons wel een uitstekende race neerzetten en 2 seconden onder hun inschrijftijd doken. De 4x100m wissel moest dan ook de beslissing brengen in dit mini-klassementje. Nu zwommen onze dames weer in de serie voor Hellas-Glana en dus moest er een goede tijd neergezet worden… en dat gebeurde. Ze vlogen werkelijk door het water. Nikki met 1.07! op de rug, Silke Bliek met 1.18.1! op de school, Carolien met 1.10.2! op de vlinder en Imke met 1.02! op de vrij knalden echt 6!! seconden sneller dan hun inschrijftijd. Dat moest ook wel want ook Ws Twente draaide goed mee. Deze ploeg werd echter overzwommen in de laatste 100m en eindigde uiteindelijk 2 seconden achter NIMO. Nu was het afwachten wat Hellas-Glana doet in de serie erna. Eigenlijk was na 2 zwemsters al duidelijk dat onze tijd nooit gehaald zou worden en de euforie is dan ook groot. Weer NL-kampioen met 2 seconden voor Twente en 3 seconden voor Hellas-Glana.

In de late middag op zondag, na 4 dagen afzien en top presteren stond voor Imke nog 800m vrij op het programma. Een heel zware afstand natuurlijk om zo aan het eind nog even te moeten doen. Imke was als 5e geplaatst met een pr van 10.07. De opening was prima en op de helft lag Imke dan ook op een 4e plek. Daarna zet ze zichtbaar de turbo iets meer aan en schuift ze langzaam op naar plek 3, plek 2 en de laatste 200m dendert ze zelfs naar plek 1! Met een waanzinnige versnelling pakt ze uiteindelijk haar 1e individuele goud juniorentitel in 9.41!! Imke was individueel trouwens ook nog goed voor brons op de 400m vrije slag!

Jylano Nahr had vrijdag zijn dag niet. Ondanks dat hij topfavoriet was moest hij op zowel de 50m vrij als de 100m vlinder genoegen nemen met het zilver en dat zat hem heel erg dwars. Op zaterdagochtend stond dan ook de 50m vlinder op het programma. Voor hem de kans om toch een titel te pakken. Vanaf de start was duidelijk dat dit wel zijn race was. 25.40!! bracht hij op de klokken en bijna een hele seconde lag hij voor op de nr.2!! Toprace! Ook op zondag pakte hij nog een mooie plak. Op de 50m rug was er een schitterende tijd van 27.7 en hiermee pakte hij, vanuit serie 2 van de 3, het zilver.

Een van de revelaties van het toernooi was absoluut Vincent de Munter. Normaal beperkt hij zich tot 1 medaille (de 100m vlinder). Ook dit keer was het raak op deze afstand. Met een dik pr van 57.8 was er zilver. Op de halve afstand mocht hij ook het podium op met 26.3 (ondanks een vol brilletje). Op de 50m vrij was er ook brons in 24.3 maar zijn allermooiste brons was toch wel de 200m school. Vanuit baan 1, met een behouden opening (na 100m op plek 6) de 2e 100m helemaal los gaan en uiteindelijk een pr van 9!! seconden op de klok brengen (2.24!!). Zijn andere 5 starts leverden trouwens ook allemaal persoonlijke records op!

De 2 verrassingen bij de junioren 3 waren Nikki Smeets en Carolien Beckers. Beiden startten zij als outsider op hun beste afstand (resp. de 200m rug en 200m school). Nikki vanuit baan 1 in de snelste serie en Carolien zelfs vanuit de langzaamste serie. Nikki wist het veld te overdonderen met haar 3e 50m en perste er de 4e 50m helemaal een waanzinnige tijd uit. Ze finishte met een pr van bijna 6 seconden en pakte brons!! Carolien zwom in serie 1 een spannende strijd met een leeftijdsgenote en zette na een gruwelijk harde opening de klok stil op 2.48 (pr van 4 seconden!) In serie 2 blijken er maar 2 sneller te gaan en komt de rest bij lange na niet in de buurt!! Haar 1e individuele NJJK-medaille! Beide dames zwommen voor de rest trouwens ook een voortreffelijk toernooi.

Verder kwamen aan de start:

Iris Dijkstra: ze had een moeilijk seizoen tot nog toe maar was een openbaring op de NK. Alleen maar top-pr’s gedraaid en waanzinnig goede estafettes gedaan. Topper! Een echte NK-killer.
Britt van den Boom: Ze had een moeilijke winter maar liet hier op een aantal afstanden haar grote klasse zien. Ze is steengoed op de schoolslag momenteel (5e in 1.23!) en ook haar vrije slag begint echt weer te draaien.
Quinty Rouschop: Voor haar liep het gewoon niet dit toernooi. Maar laten we wel wezen: dat ze zich überhaupt plaatste voor zware afstanden als de 400m wissel en 200m vlinder was al een wereldprestatie!
Kyanie Blom: Had de griep te pakken een week voor de NK en was daar helaas nog niet van hersteld. Gevochten voor wat ze waard was en toch nog in de buurt van haar pr’s gefinished.
Lieve Göbbels: Plaatsen was lang een struggle. Maar nu haar dat was gelukt ging ze nogmaals los! Schitterende pr’s op 50m school en vlinder en haar 200m wissel was helemaal van een topniveau.
Esmee Lanckohr: Op haar 200m schoolslag opende ze heel gewaagd met 1.18, daarna kwam helaas de man met de hamer maar wel heel aanvallend gezwommen!
Silke Bliek: 2x 5e en 1x 4e op de schoolslagafstanden. Ze excelleerde in de wisselslagestafette maar ook haar 200m schoolslag met 2.51 was een uitstekende verbetering.
Chiara Geilenkirchen: Haar 1e NJJK en ze beloonde zichzelf met een heel erg mooi pr op de 100m rugslag als startzwemmer van prima presterende jeugd-wisselslagestafette.

Een toernooi dus waar NIMO nogmaals liet zien dat het een vereniging is die in de regio ijzersterk is en ook nationaal heel goed meetelt!

Trainingsmaatjes: Demi van Hulst (1x NL-kampioen, 3x podium in totaal), Esper Schreurs (schitterende nationale titels en karrevracht aan medailles), Cas Louwarts (3x finale op schoolslag en mega-pr op 200m), Maikel van der Linden (mooi pr op 200m vlinderslag) en Dario van Hulst (4e op 400m vrij en sterke 50m vlinder) lieten zich ook zien!

de uitslagen

Permanente koppeling naar dit artikel: http://www.nimolandgraaf.nl/nimo-zwemmers-excelleren-op-nationaal-kampioenschap-4-nationale-titels15-medailles/