Janina Beckers maakt indruk op Europese Jeugdkampioenschappen

Tot haar eigen verbazing werd Janina 2 weken geleden alsnog geselecteerd voor deelname aan de Europese jeugdkampioenschappen te Piombino (Toscane, Italie). Na haar zware Ijsselmeerovertocht en haar vakantie daarna zou het een hele klus worden om nog goed aan de start te komen op de EJK. Gelukkig houden we wel van een uitdaging.

2 dagen na haar uitverkiezing stond een wedstrijd in Oosterhout op het programma. Deze verliep zeer moeizaam en het vertrouwen was dan ook even ver te zoeken. Kop op en hard aan de slag: Veel meters maken en kijken wat het weekend erna gebeurt. Dit was het NK-weekend. Janina wordt nipt geklopt op de 5km maar het gevoel is al veel beter. De dag erna op de 10km zit ze in een mentaal wakje. Ze kan ternauwernood aanhaken en na een bizarre laatste 500m wordt ze na lang juryberaad alsnog tot Nederlands kampioen uitgeroepen. Echt blij kan ze hiermee niet zijn. Gelukkig maakt de overwinning met de team-relay (samen met Chayenne, Mark en Cas) wel al wat goed. Toch moet het beter. We besluiten de dag voor vertrek naar Italië toch nog een training met behoorlijke omvang te doen. Janina kan best tegen een beetje vermoeidheid en heeft het watergevoel nodig. In Italie voelt ze zich steeds beter. Het zwemmen in de golven is een “piece of cake” na de ontberingen op het IJsselmeer en de sfeer in de ploeg is super (ook vele malen beter dan haar eerdere 2 EJK’s, hoewel ze het eerste jaar met Macy Oortwijn ook een fijn zwemmaatje mee had). Het vertrouwen groeit..

Als ze in de race start en merkt dat ze (dat had ze zelf ook niet gedacht) meteen vooraan ligt is het 100% vertrouwen er. De 1e km’s gaan zelfs relatief makkelijk (wat ook meteen aangeeft dat het niveau in het Nederlandse circuit heel aardig is, want daar kan een Kaylee de Jong soms bij een start echt genadeloos hard vertrekken). In de race haakt ze zo lang mogelijk aan en als ze bij de 1e 5 zwemmers moet lossen (800m voor het eind) en ziet dat er achter haar bijna niemand meer ligt is er nog maar een doel. Racend naar die finish. In de eindsprint wordt ze ternauwernood geklopt voor plek 6 maar plek 7 is een absolute topprestatie in dit sterke Europese veld (tussen ook nog veelal dames van 1 jaar ouder).

Janina is trots en blij en sluit het open water seizoen met een glimlach af!

Permanente koppeling naar dit artikel: http://www.nimolandgraaf.nl/janina-beckers-maakt-indruk-op-europese-jeugdkampioenschappen/