Beste Nederlands kampioenschap ooit?!

De Nederlandse Junioren en jeugd kampioenschappen zijn uitgelopen op een zwemfeest met onverwachte en ongelofelijke prestaties van onze zwemmers.

De verwachtingen waren bij enkele zwemmers best hooggespannen en het toernooi waar eigenlijk het hele seizoen naartoe gewerkt is zorgt ook voor de nodige zenuwen. Deze stonden de ongekende prestaties niet in de weg.

Jylano Nahr had eigenlijk best een lastig half jaar achter de rug. Het gevoel was niet altijd lekker en de gehoopte progressie bleef een beetje uit. Maar dan komt de NK. Op vrijdagochtend het opwarmertje: 50m vrij. Een pr van 1! seconde (en dat is heel veel op 50m) en vanaf de 5e inschrijftijd naar het zilver zwemmen. Klasse! ’s Middags de hoofdmaaltijd: de 100m vlinder. Jylano is weliswaar als 1e geplaatst maar de concurrentie hijgt hem in de nek. PR tot vandaag is 1.04.2. Een voor Jylano’s doen, behouden opening maar een 2e 50m waarbij vooral het ritme goed blijft. Eindtijd 1.02.5!! Goud! Weer Nederlands kampioen! Ook op de 100m vrij volgt nog een medaille met een vet pr. Wereldtoernooi!

Vincent de Munter dan: Jylano’s maatje, eveneens vlinderspecialist maar dan 1 jaar ouder. Zenuwen 2.0 slaan toe voor de race. Eigenlijk wil hij helemaal niet meer zwemmen; stress. Maar dan de race: Openen in een dik pr op de 50m (27.4!!) en doorknallen tot de finish. Laatste 15 meter zijn zwaar. De tijd: 59.96!!! Onder de minuut: Gigantisch! en Zilver. Weer een trapje hoger dan de winter. Verder ook alle afstanden pr en vooral op de 200m wissel nog vlakbij het podium!

Imke Beekman: Kan vechten als geen ander. Op de 400m vrij op donderdag al 5e in een onwaarschijnlijk snelle 4.59. Op vrijdagochtend estafettebrons met een mooie 2.22 op de 200m vrij. Hoofdgerecht is echter de 200m vrij individueel. In de serie voor haar zwemt iemand enorm snel. Tijd kan ze nooit halen. Dus minimaal 2e worden in de snelste serie voor een medaille. Vanaf de start: gas erop. 31.6! Snel! Dan de 2e 50m. Daar wint ze het. Zwemt weg van het hele veld (op de nr.1 na). Consolideert de 3e 50m en versnelt zelfs nog de laatste baan. Hoppa. Brons is binnen! Sterk!

Nikki Smeets: Rugslagspecialiste. Kan alles maar de rug steekt er echt bovenuit. Staat op de 200m als 5e geplaatst. Opent fel. Aan de badrand zijn we bang dat het te hard is. 2e 50m dan: trekt hard door. Opening is pr op de 100m. pfft. Houdt ze dit vol. Ze ligt op een mooie 3e plek nu. 3e 50m: nog steeds 3e. Gaan we een surprise krijgen? Tijd van 2.31 (wow!) lijkt mogelijk en een medaille?? 4e 50m: Dame vooraan stort in!! Nikki versnelt! Nr. 1 zakt naar 2 en ook Nikki gaat er langs. ZILVER!! 2.29!! Goeiedag zeg. B-tijd (niveautabel) zelfs. Nooit verwacht. Toernooi geslaagd!

Carolien Beckers: Moeizaam jaar. Erg veel ziek geweest. Weinig aansprekende resultaten. Vorm was wel eindelijk beter bij de LZK. Dus wat nu? 400m vrij 1e dag: Klasse. pr 7 seconden. Kan harder zegt ze nu zelf. Dag erna 50m vrij. Halleluja: 29.3. Bam!! dag erna: 200m school: Zwemt ijzersterk mee met de top. Doet mee om een medaille. Net te kort voor brons. 4e! Maar wat een tijd. Meteen erna estafette: weer 4e; zuur. Laatste dag: Nu moet het! 200m wissel–> waanzin. 2.37!! 6e (vanuit een langzame serie). En dan eindelijk op de 4x 100m wissel. Ze is zelf slotzwemster. 1.03.0 Niet normaal! En Brons!! Wat een toernooi!

Iris Dijkstra: 400m vrij is specialiteit. Start–> Brilletje af –> weg race. weg medaillekans. balen! Gelukkig ’s middags 4x200m vrij. teleurstelling zit er nog in maar toch brons met het team. Mooi! Geeft een Boost. dag erna 200m vrij is hoogtepunt. 2.18.2! Ijzersterk opgebouwd. Afsluiten met vet pr op de 100m vrij waarbij ze de hele serie naar huis zwemt. Klasse!

Roman Jantos: Altijd positief. Sterke zwemmer. Hoogste slagfrequentie van hele toernooi (72.0 🙂 ). fenomenaal op 100m vrij. 55.4! wereldrace. Ook pr 200m wissel met een ijzersterke laatste baan. Mooi NK-debuut!

Kyanie Blom: NK-debuut en meteen 6 starts. Had bloedvorm op LZK dus ieder pr nu is meegenomen. 400m Vrij –> Meteen 8 seconden eraf! Topper! 200m school: weer 2 eraf! 200m Vrij: Weer 2 eraf! 100m school: 0,5 eraf. Wat een klasse! Op schoolslag zelfs bijna top 10 gezwommen. Mooi seizoen!

Esmee Lanckohr: Kwakkeljaar op haar afstand: de 200m schoolslag. Stijgende lijn was er wel maar kreeg 1,5 week voor de NK koorts. Helaas. dachten we. In de series (jeugd heeft serie-finale systeem) een mooie opening. Heel lange slagen en trekt goed door. 2.50! Wow dat komt echt weer in de buurt en is secondes sneller dan het hele seizoen. En bovendien: Finale gehaald! kan het harder? Ja hoor. Finale dan. Opening al 0.5 harder. Goede laatste 50m! 2.48.4! Comeback van het jaar. 6e uiteindelijk maar met een supergevoel de zomer in!

Silke Bliek: Schoolslagfenomeen. In Limburg niet te kloppen hierop. Begint met 200m. Goede opbouw. Beenslag blijft een enorm wapen. 3.06! pr van 3 seconden. Vanuit baan 0 naar een mooie 7e plek (2 plekken opgeschoven). De 100m loopt ietsjes stroever maar toch 1.26! Stuk harder dan op LZK. Ook hierop 7e! Mooi!

Quinty Rouschop: Was al de grootste verrassing dat ze de NJJK haalde! 1e dag 400m vrij. Goede opbouw. Stuk stabieler in het water en heeft laatste baan als wapen. Pr lijkt moeilijk bij 350m maar de eindsprint is weer legendarisch. 5.33. Dikke seconde eraf! Ook 100m rugslag tussentijd op 200m rugslag is mooi pr. 200m rug met 2.54 mag er ook wezen! Was er toch maar mooi bij!

Arijana Alijagic: 50m vrij. Dat moet hem worden!. Start: normaal sterk. Nu. … ai… Matige break-out. ritme wel meteen goed. Draait lekker door. Laatste 25m–> teveel ademen. Finish: 29.2! Klasse. Toch een heel mooi pr. 100m schoolslag loopt al 4 maanden niet. Doel om onder LZK tijd te gaan lukt wel royaal. 1.5 seconden sneller. Mag tevreden zijn!

Jasper Thomas; Vond op de Limburgse eindelijk topvorm en trok dat door naar NJJK. 400m vrij: pr van 4,5 seconden en wat vindt Jasper ervan: Drama zegt hij. Slechte race. Aan zelfkritiek geen gebrek maar het was gewoon goed! Op 50m vrij ook een mooi pr maar zijn beste race bewaart hij voor het koningsnummer: de 100m vrij: Zwemmer uit Limburg naast hem: dat motiveert! Opent als een TGV–> 31.2. de rest komt iets terug maar laatste slagen zijn raak en de finish subliem. 1.05.5!! Hallo zeg. Wereldrace!

Het was ook voor HGN-collega’s Bo Souhoka, Isabel Dijkstra, Kim Rebergen, Robin Schnijderberg, Kiki Fijnaut, Lars Kerremans, Sofia Sadok, Judith Houtvast, Britt Cornelissens, Lars van der Haijden, Muriel Blok en Benjamin Russ een mooi toernooi!
Tenslotte hebben ook mogen genieten van trainingsmaatjes van de Rog, Kimbria en RZ: Demi van Hulst en Ilse Verheij (beide indrukwekkende tijden en 3 medailles), Dario van Hulst, Maikel van der Linden, Sterre Schlicher en Cas Louwarts (1.09 op de school!)!

Dank aan de begeleiding (Lei en Wim: Jullie zijn helden!), collega-trainers (Els, maar ook Rick, Mark, Cees, Tommy) en vooral de zwemmers!! Het was een fantastisch, fenomenaal, briljant, mooi toernooi! Wij (Math en Dennis) hebben nog steeds kippenvel!

de uitslag

Permanente koppeling naar dit artikel: http://www.nimolandgraaf.nl/beste-nederlands-kampioenschap-ooit/